Filiżanka aromatycznej kawy o poranku to coś, bez czego wielu z nas nie może się obyć. Jeszcze do nie dawna królowała kawa parzona po turecku. Obecnie znacznie częściej korzystamy z ekspresów do kawy. Urządzenie to sprawia, że możemy rozkoszować się smakiem kawy praktycznie o każdej porze dnia, a w dodatku jej przyrządzenie odbywa się w trybie ekspresowym. Oczywiście o taki ekspres trzeba dbać, aby służył nam jak najdłużej. Jak to robić?

Podstawowe obowiązki właściciela

Mało kto czyta instrukcje obsługi, ale dobrze jest się z nią zapoznać, żeby poznać wszystkie funkcje urządzenia, a przede wszystkim korzystać z ekspresu tak jak przewiduje producent.

Jeżeli ekspres nie posiada funkcji automatycznego wyłączenia, nie można zapominać o tym, by robić to ręcznie, gdy z niego nie korzystamy – w ten sposób nie tylko oszczędzamy energie elektryczną, ale też wydłużamy żywotność ekspresu.

Regularne czyszczenie i konserwacja

Korzystanie z ekspresu jest wygodne. Gorzej, gdy nadchodzi czas czyszczenia. Niestety bardzo często o tym po prostu zapominamy, a czasem po prostu odkładamy to w czasie. Niestety przekłada się na to, że skracamy żywotność urządzenia. Czyszczenie pojemnika na fusy i wycieranie ekspresu z zewnątrz absolutnie nie wystarczy. Brud i kamień sprawiają, że urządzenia AGD znacznie szybciej się psują, co nie dość, że uniemożliwia nam korzystanie z urządzenia, to jeszcze generuje koszty – naprawa ekspresów może niekiedy wymagać wymiany wielu drogich elementów.

Konserwacja ekspresu obejmuje także dokładne czyszczenie i odkamienianie za pomocą środków chemicznych. Kamień niekorzystnie wpływa na smak napoju. Gromadzący się w elementach systemu osad utrudnia normalną pracę urządzenia, a w konsekwencji prowadzi do awarii ekspresu do kawy. Odpowiednie środki usuną nie tylko kamień, ale też tłuszcz kawowy i pleśń, która bardzo często gromadzi się w ekspresach. Na co dzień, ilość powstającego kamienia możemy zmniejszyć, używając wody destylowanej lub przefiltrowanej.

Nowoczesne ekspresy wyposażone są przewód spieniający mleko – niektóre posiadają system automatycznego mycia tych podzespołów. Jeżeli jednak nasz ekspres nie posiada takiej funkcji, należy je regularnie czyścić. W przeciwnym wypadku mleko może skwaśnieć i zatykać dyszę.

Jeżeli jest to możliwe (informację znajdziemy w instrukcji), należy dokładnie wyczyścić mechanizm zaparzający oraz – raz na jakiś czas – młynek. Pamiętać trzeba również o czyszczeniu takiego wyposażenia ekspresu jak dzbanki czy termosy. wystarczy woda i płyn do mycia naczyń.

Rzecz jasna, wszystkie te czynności należy wykonywać systematycznie! Najlepiej po każdym użyciu, a raz w tygodniu można poświęcić czas na gruntowne umycie ekspresu do kawy.

Dobra kawa to nie tylko najwyższej jakości ziarna i dobry ekspres. Jeżeli zaniedbamy konserwację urządzenia możemy szybko doprowadzić do jego awarii. Systematyczne czynności czyszczące pozwolą nam cieszyć się smakiem ulubionej kawy przez lata, bez konieczności naprawy ekspresu.